Černý bez: Připravit si z něj lze hlavní jídlo i životabudič

Staré lidové pořekadlo říká: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Víte ale, jak černý bez uchovat, a co si z něj vše vůbec můžete připravit? Poradíme vám 4 tipy. 

Sušený květ

Jakmile se jaro ujme své vlády, při procházce v přírodě si natrhejte rozkvetlé květy černého bezu. Jejich omamná vůně plná pylu vás nenechá na pochybách, že se bude jednat o skutečně výbornou bylinku. Sušit květy můžete zcela obyčejně – například na balkóně na sušáku na prádlo. Říká se, že největší sílu mají květy sbírané za slunečného dne, v poledne. 

Kosmatice vám zachutnají

Že jste toto slovo ještě neslyšeli? Nevadí. Až bude bez v plném květu, připravte si jídlo, které znaly spíše naše prababičky. Kosmatice jsou osmažené květy bezu, které jste před tím namočili v hustém těstíčku z vajíčka a mouky. Jako přílohu si dejte třeba brambory. Nakonec řízek osolte a dejte si výbornou jarní dobrotu. Překvapeni jeho výbornou chutí budou i zarytí odmítači vegetariánských pokrmů. 

Bezová šťáva nesmí chybět

Bezové květy spolu s citrónem a cukrem vám vytvoří nezaměnitelnou šťávu. Tu nejvíce oceníte v horkých letních dnech, kdy si z ní připravíte osvěžující limonádu. Je libo kostka ledu? Nebo snad měsíček citrónu na okrasu? Bude to výborné! 

To nejlepší nakonec

Myslíte si, že po odkvětu už z bezu nic nepřichystáte? Chyba lávky! Legrace začne ve chvíli, kdy se bude blížit konec srpna. Květy bezu se proměnily v sytě černé kuličky. Natrhejte si jich dostatečné množství a uvařte je v hrnci. Přidejte rum jako konzervant, cukr, trochu kávy a dejte se do výroby lahodného likéru. Ideální prevence chřipky po celý zbytek roku. Stačí malý panák denně, a máte po ruce vynikající životabudič. 

Bez černý sbírejte vždy v místech, která nejsou poblíž frekventovaných silnic. Jaký tip zaujal vás? 

FOTO: Pixabay

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Bylinka jménem kontryhel a její účinky na zdraví

Kopřiva i kotvičník jako bylinky na prostatu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *