Jaké jsou největší zdravotní benefity olivového oleje?
Jde o skutečný klenot pro každou kuchyni, v jižních oblastech Evropy to vědí už po celá tisíciletí. Vše, co nám opravdu chutná, bývá většinou nezdravé. Ale u olivového oleje to rozhodně neplatí, protože krásně voní, ještě lépe vynikne v kombinaci s mnoha různými specialitami a především, jeho zdravotní benefity jsou dnes už naprosto nesporné. Pojďme si je tedy postupně představit.
Vlastně se dá říci, že olivy jsou zcela komplexní. Obsahují zdravé tuky, kterých stále není v našem jídelníčku dost. Potěší také cévy, pohladí zažívání a produkty z nich jsou prospěšné i tehdy, když si chcete udržet pozitivní mysl.
Stačí jen malá lžička každé ráno
Olivový olej udělá radost orgánu, který naše civilizace zdůrazňuje jako číslo jedna. Srdce pumpuje krev do celého těla a má tedy klíčovou a naprosto nezastupitelnou funkci. Méně solit, nekouřit, pořádně se vyspat, to vše potěší srdeční sval stejně, jako zdravé stravování s elegantním olivovým doprovodem. Jak totiž ukazuje řada výzkumů, stačí jen polévková lžíce olivového oleje denně, abychom významně snížili riziko vzniku onemocnění srdce a cév. Spotřeba může být samozřejmě i vyšší, olivové produkty se hodí k rybám, těstovinám i grilované zelenině, zapojte je proto do vašeho jídelníčku častěji než dříve. A zdravým srdcem to rozhodně nekončí, pojďme ještě dál!
Vliv na zažívání poznáte už brzy
Pozitivní je olivový olej i pro střeva a zažívání obecně, a pokud je zdravý tento orgán, daří se lépe celému tělu. Jak už dobře věděli antičtí učenci, zdraví i nemoc je otázkou právě pro střeva. Jistě, souvisí totiž s imunitním systémem a kdo jim dopřeje olivové produkty, kysané zelí nebo dostatek vlákniny, určitě neudělá chybu. V neposlední řadě pak bude mít radost i mozek, jenž ocení zdravé tuky a zlepší se i jeho schopnost učit se novým věcem. To je přece otázka, která je klíčová v každém věku, že? A ruku na srdce, znamená výhodu nejen v pracovním procesu.