Kvalitní čokoláda pro zdraví. Proč si kousek sladkosti denně dopřávat?
Milujete čokoládu, ale nedopřáváte si ji proto, že je to sladkost a mohli byste přibrat? Pokud hovoříme o kvalitních, vysokoprocentních čokoládách, pak je velkou chybou, že si právě jeden kousek této oblíbené cukrovinky denně nedopřáváte. Čokoláda je totiž zdravá, respektive je pro zdraví velmi užitečná, pokud tedy (připomínáme) mluvíme o těch vysokoprocentních čokoládách.
Kvalitní čokoláda se před nedávnem zařadila k superpotravinám, a to ne náhodou. Prozraďme si několik konkrétních účinků čokolády na lidské zdraví, a tím si tedy prozraďme i důvody, proč si alespoň jeden malý kousek této dobroty dopřávat třeba odpoledne u kafíčka.
Proti stresu
Ptáte se, jak konkrétně čokoláda prospívá zdraví? Například hravě zatočí se stresem! Ten je součástí dnešní velice rychlé doby. Do stresu se dostáváme v práci, ve škole, často i doma. Díky kvalitnímu kousku čokolády však dojde k uvolnění vaší mysli a ke snížení nahromaděného napětí v těle. Navíc zaženete únavu, protože kousek kvalitní čokolády obsahuje taktéž kofein.
Pro ochranu buněk v těle
Kvalitní čokoláda kromě kofeinu obsahuje také tělu prospěšné flavonoidy, které dokážou velmi efektivně chránit buňky nacházející se v těle před volnými a velmi nebezpečnými radikály. Navíc buňky ochraňují i před jejich stárnutím, což se hodí především lidem starším třiceti let, jimž se začíná z těla vytrácet kolagen. Ten je zdrojem pružnosti a elasticity pokožky.
Pro regulaci našeho krevního tlaku
Věděli jste, že čokoláda dokáže regulovat krevní tlak? Obsahuje totiž hořčík a měď, což jsou dvě látky udržující normální srdeční frekvenci i zmiňovaný krevní tlak. Už tedy chápete, proč se čokoláda zařadila mezi superpotraviny prospívající našemu zdraví?
Proti kašli
Náš seznam důvodů, proč konzumovat denně alespoň kousek kvalitní vysokoprocentní čokolády, však nekončí. Věděli jste například, že čokoláda ulevuje od kašle? Kašel je nepříjemné nachlazení, které nám umí pořádně znepříjemnit den. Když nás postihne, hledáme celou spoustu důvodů, jak s ním zatočit. Jen málokoho by však napadlo, že efektivním pomocníkem je kvalitní čokoláda, která snižuje aktivitu v části mozku, jež je za kašlání zodpovědná.
Proti cukrovce
Závěrem je třeba zmínit jeden paradox – věděli jste, že vysokoprocentní čokoláda snižuje riziko vzniku diabetu čili cukrovky? Většina lidí má za to, že sladkosti cukrovku způsobují. V případě čokolády je to však jinak. Je to zkrátka výjimka potvrzující pravidlo.