Cibule nejen v kuchyni, ale i pro zdraví. Jaké jsou její účinky?
Cibuli má ve své kredenci pravděpodobně každý. Jedná se totiž o nepostradatelnou součást drtivé většiny jídel. Je to základ, který dodává jednotlivým pokrmům šmrnc. Ale věděli jste, že cibule se od pradávna využívá i v medicíně? Není to tedy jen zelenina do kuchyně! Říká se, že cibule je zázrakem pro zdraví. Může nám ulevit od mnohých zdravotních problémů. Svými účinky se velmi podobá česneku. Proto i o ní lze říct, že je to přírodní antibiotikum, které ulevuje od nachlazení, od bolesti v krku, rýmy nebo od nebezpečné chřipky.
Cibule proti rakovině
To, že cibule ulevuje od rýmy, jste možná už věděli. Už naše babičky znaly trik pokrájené cibule, kterou umístí na noční stolek a kterou člověk musí čichat po celou noc. Díky tomu dojde k uvolnění dýchacích cest. Jenže málokdo ví, že cibule toho umí daleko víc. Jak již bylo zmíněno, cibule je zázrakem pro zdraví. Její účinky sahají opravdu daleko, například bojují proti nebezpečné rakovině. Ta je jedním z mnoha strašáků sídlících v našich skříních.
To, že cibule funguje jako prevence rakoviny, potvrdila řada výzkumů. Ukázalo se, že tato potravina pěstovaná na řadě zahrad chrání před rakovinou žaludku. Také významně snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty či rakoviny jícnu. Výzkumy ukázaly, že lidé konzumující obyčejnou cibuli mají o padesát procent nižší pravděpodobnost, že na rakovinu zemřou.
Pro zdravé kosti
V minulosti také probíhaly průzkumy zaměřující se na cibuli a její vliv na kosti člověka. Studie ukázaly, že i v tomto si cibule stojí poměrně obstojně. Cibule podporují zdravý vývoj kostí a udržuje v těle vlákninu. Lidé konzumující cibuli mají skoro o dvacet procent vyšší hladinu vápníku v těle.
Další studie zase říká, že cibule a složky v ní obsažené potlačují aktivitu buněk, které odbourávají kostní tkáň.
Vhodná pro alergiky i astmatiky
Mezi námi se nachází opravdu celá řada astmatiků a alergiků. Jedná se o jedince, kteří mají problémy s dýcháním. Většinou mají po ruce inhalátor nebo léky, které tlumí kašel nebo záchvat. K němu opravdu dojít může. Aby to astmatici a alergici zvládali o něco lépe, vyplatí se vsadit i v tomto případě na cibuli. Cibule je totiž silný antioxidant, který působí protizánětlivě. Dokonce působí i antibioticky a antivirově. Umí ulevovat od chřipky nebo samotného kašle, který alergiky a astmatiky sužuje.
Málokterý alergik ví, že se látky obsažené v cibuli používají při léčbě alergií. Látky, jako je například kvercetin, může zmírnit sennou rýmu. Navíc blokuje zánětlivé reakce dýchacích cest a zmírňuje i projevy astma.
Proti kardiovaskulárním nemocem
Srdíčko máme jenom jedno a bez něj bychom opravdu nemohli fungovat. Proto je nutné do jídelníčku zařadit i cibuli, která je prevencí kardiovaskulárních onemocnění. Cibule srdci prospívá především díky tomu, jaké látky v sobě ukrývá. Obsahuje například tiosulfináty, sulfoxidy nebo sloučeniny síry, které mají obrovskou nutriční sílu. Díky ní tak posilují srdce, snižují krevní tlak nebo jsou prevencí ischemické choroby srdeční. Podle průzkumů umí snížit riziko vzniku ischemické choroby srdeční až o dvacet procent, což je opravdu skvělé. Navíc umí cibule podpořit krvetvorbu a reguluje hladinu cukrů v krvi. Je velice účinná při boji proti ateroskleróze čili ulevuje od kornatění tepen.
Co dalšího cibule umí?
- Na rýmu, kašel, nachlazení
- Proti angíně
- Zvyšuje chuť k jídlu
- Proti hmyzímu bodnutí
- Na ekzémy
O cibuli
Cibule není známá jenom u nás, ale je proslavená po celém světě. Málokdo ví, že není součástí jen české gastronomie, ale je součástí i v dalších zahraničních kuchyní. Své místo si za dobu svého využívání našla například v asijské kuchyni nebo v americké gastronomii. Dokonce si ji lidé pěstují taktéž po celém světě. Zatímco někteří preferují pěstování i využívání cibule kuchyňské, která je hlavně u nás nejpoužívanější, jiní volí jiné druhy této potraviny. K dalším oblíbeným druhům patří šalotka nebo cibule zimní.
Cibule v kuchyni
Jelikož je cibule pro vaše zdraví to pravé, neměli byste na ni zapomínat. Již bylo zmíněno, že je to základ prakticky každého jídla. Nejčastěji se tedy využívá tak, že ji nakrájenou hodíme na pánev a zprudka osmažíme dozlatova. Je však pravdou, že se cibule využívá i v syrovém čili čerstvém stavu. Přidává se třeba nahoru na vařenou čočku nebo se přidává k utopencům do sklenice. Nebo takzvaná jarní cibulka je skvělá, když je nakrájená na chleba s máslem.
Pokud se zrovna cítíte nachlazení, měli byste si udělat sirup z cibule a medu. Ten uleví prakticky od všech zdravotních problémů stejně jako cibulový čaj. Mezi lidmi jsou také oblíbené takzvané cibulové ponožky, kdy se cibule zastrčí do ponožek a ty se pak nasadí. Je to trik, který znaly už i naše babičky, jež si moc dobře uvědomovaly, že cibule je pro zdraví doslova zázrakem.