Účinky kvašení zeleniny. Letos tomu dejte šanci

Radujete se letos z opravdu hojné úrody zeleniny? Urodilo se vám letos mnoho rajčat, okurků i paprik? Pokud není ve vaší moci je ihned zkonzumovat, pokládáte si otázku, jak je uskladnit. Chcete ze své úrody čerpat i během zimy, jenže ve sklepě je zelenina vystavená na pospas myším. Existuje však jeden způsob uskladňování zeleniny, který ponechá zeleninu ve skvělém stavu až do jara. Tímto způsobem je kvašení zeleniny, což je navíc velice zdravé. Pokud jste v minulosti kvašení zeleniny nezkoušeli, dejte tomu letos šanci. 

Zelenina je sama o sobě velice zdravá, proto by měla být součástí našich jídelníčků. Řada lidí ji proto pěstuje na svých zahradách. Jenže po sklizni si pokládáme otázku, kam se zeleninou. Nechcete se dočkat toho, že se veškerá sklizená zelenina zkazí. Dejte proto kvašení zeleniny šanci, vytvořte ze zeleniny takzvané pickles. 

Kvašená zelenina má dlouholetou tradici

I když řada lidí ještě nezkoušela fermentovat zeleninu, jiní lidé kvašení zeleniny mají na programu dne. Kvašení zeleniny není žádný nový způsob uchovávání zeleniny, je to naopak dlouholetá tradice. Tu lidé vykonávají už po tisícovky let. Opravdu už od pradávna se ví, že během kvašení vznikají bakterie, které jsou výborným konzervantem. Zelenina si díky mléčnému kvašení uchovává řadu vitaminů a minerálů. Lze tedy dokonce říct, že kvašená zelenina je tělu prospěšná. 

Ať už se rozhodnete pro jakýkoli recept na domácí kvašení, dojde k zachování tělu prospěšných živin. I v nakládané, kvašené zelenině tedy najdete velké množství vitaminu C nebo B6. Také se v kvašené zelenině nachází i množství vitaminu K2 a B2. Za zmínku stojí i obsažené minerály, k nimž patří například hořčík, draslík nebo fluor. 

Účinky kvašení zeleniny. Letos tomu dejte šanci

Jelikož obsahuje kvašená zelenina takové množství tělu prospěšných látek a potřebných živin, není tedy už ani pochyb o tom, že je zdraví prospěšná. Zmiňme si několik konkrétních zdraví prospěšných účinků kvašené zeleniny. To budou ostatně důvody, proč se máme do kvašení zeleniny letos pustit. 

Pro aktivní a pevný imunitní systém

Dnes je velice důležité, abychom měli pevný imunitní systém. Pokud naše imunita bude pevná jak rytířské brnění, nepřijde si na nás žádný bacil, vir nebo bakterie. Jelikož se i v kvašené zelenině nachází množství vitaminu C, je i fermentovaná zelenina skvělá pro imunitu. Tu dokáže posílit a zpevnit. 

Neporadí si však jen s oslabenou uminutou. Fermentovaná zelenina podporuje mimo jiné i tvorbu krve a hormonů. Pokud jste dlouhodobě unavení a vyčerpaní, taktéž byste měli kvašenou zeleninu zařadit do jídelníčku. Málokdo to ví, ale fermentovaná zelenina ulevuje od únavy a zvyšuje i odolnost proti stresu. A méně stresu rovná se pevnější zdraví. 

Proti bolesti hlavy a problémům s trávicím traktem

Žaludek, játra i střeva budou vděčné za konzumaci kvašené zeleniny. Důvodem toho je fakt, že právě fermentovaná zelenina ulevuje od veškerých problémů týkajících se trávicího traktu. Ať už vás trápí problémy se zmiňovanými játry nebo máte pocit, že vám prasknou střeva, kvašená zelenina je záchranou. Je ostatně také záchranou i v případě, že vás bolí hlava. Uleví takřka ihned hlavně v případě, když jste nalačno. 

Kvašená zelenina je bojovníkem proti žaludečním vředům a proti problémům dvanácterníku. Navíc věděli jste, že urychluje proces hojení a zacelování sliznic?

Pro snížení krevního tlaku a odplavení špatných látek z těla

Co dalšího umí kvašená zelenina? Umí toho opravdu hodně! Za vypíchnutí stojí ještě snížení vysokého krevního tlaku. Vysoký krevní tlak je stejně nebezpečný jako příliš nízký krevní tlak, proto s ním bojujte s fermentovanou zeleninou. Ta vám ostatně pomůže i v případě, že potřebujete z těla vyloučit toxické, škodlivé látky. Kvašená zelenina se totiž pyšní i odvodňovacím účinkem. 

Nebo vás snad trápí hemoroidy? I s těmi vám fermentovaná zelenina pomůže taky. V její moci je mimo jiné i schopnost uklidňovat nervový systém, což vede ke kvalitnějšímu a lepšímu spánku. Jestliže tedy trpíte nespavostí, i v tomto případě vsaďte na zázrak v podobě fermentované zeleniny. 

Kvašená zelenina jako čistička našeho těla

Mnozí odborníci zdůrazňují taktéž fakt, že je kvašená zelenina čističkou našeho těla. Lidské tělo totiž umí zbavit veškerých nežádoucích usazenin, jež mohou v těle napáchat neplechu. Také tělo zbavují přebytečných tuků. Jelikož je škodlivý i zvýšený špatný cholesterol, fermentovaná zelenina ho umí snížit na přijatelnou hladinu.

Další zdraví prospěšné účinky kvašené zeleniny

  • Snižuje vysoký krevní tlak
  • Pomáhá udržet správnou funkci orgánů
  • Podporuje správnou činnost štítné žlázy
  • Léčí nervozitu a napětí
  • Léčí chronickou ochablost střev

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *