Kakaové boby: Superpotravina nebo marketingový tah?
Milujete čokoládu, ale často se jí zříkáte kvůli váze a zdraví? Potom tedy pro vás máme jisto jistě dobrou zprávu. Věděli jste, že kakao může být i zdravé, a dokonce může patřit mezi superpotraviny? Ovšem, je ale rozdíl mezi kakaem a kakaem. Jaké jsou rozdíly? A jaké mají kakaové boby benefity pro naše zdraví?
Kde se boby vyskytujím, a které je to pravé
Kakaové boby rostou na kakaovníku pocházející ze Střední a jižní Ameriky. Jedná se o kakaový lusk, který v sobě ukrývá až 50 semen kakaových bobů v béžové barvě. Tyto kakaové boby se následně fermentují a suší na slunci. Poté se boby přemění na hustou tekutinu, která se nechá ztuhnout. Ze ztuhlé směsi vznikne tuhý kakaový blok neboli raw čokoláda, která se rozdrtí nebo rozemele na prášek.
Někdy se také kakao praží a prodává se jako surovina pro základ čokoládových tabulek, kakaových nápojů a jiných. Ovšem, zde kakao ztrácí svůj význam, doplňuje se velkým množstvím cukru a mléka, které ztrácí kvůli kaseinu svou zdravotní schopnost. Takže tato verze je jistě nezdravá a podporuje přibírání na váze.
Zdravotní benefity kakaových bobů
Unikátní zdroj antioxidantů
V případě surového kakaa je obsah flavonoidů zachován ve vysoké míře. Díky těmto sloučeninám snižují hladinu cholesterolu, inzulínu a krevního tlaku. Což znamená, že flavonoidy – antioxidanty chrání vaše srdce a celkově tělo před předčasným stárnutím.
Surové, nepražené nad 42°C obsahuje několikrát více antioxidantů než tradiční hořký kakaový prášek. Znamená to tedy, že raw kakao patří mezi potraviny s nejvyšší antioxidační hodnotou. Má 95 000 ORAC na 100 g. ORAC je skóre na měření kapacity antioxidantů obsažené v různých potravinách i doplňcích. Čím vyšší skóre tím bohatší potravina.
Vysoký obsah hořčíku
Až 30% české populaci chybí v těle hořčík. Důležitý minerál, který je tak snáze dostupný. Pokud máte rádi čokoládu, dopřejte si takovou, která vám tento minerál doplní. Kakao je nejbohatším zdrojem hořčíku, který je důležitý pro zmírnění svalového napětí a také úzkostí. Dalšími cennými látkami obsaženými v kakaových bobech jsou: draslík, bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, chrom, vápník, síra a zinek. Úžasné a životodárné látky, které podpoří pevné zdraví.
Podporuje dobrou náladu
Znáte všechny čtyři hormony, které úzce souvisí se štěstím? Jsou to serotonin, tryptofan, tyrosin a fenylethylamin. Tyto chemické látky jsou spojeny s pocity štěstí, ale i s pocity pohody a také zmírňují depresi. Jestliže trpíte pochmurnými náladami, depresemi a jiným špatným psychickým rozpoložením, není nic jednoduššího, než si dát tabulku kvalitní čokolády, ze které vám bude veselo, pochutnáte si, a navíc nestloustnete.
Zdravá kůže
Nespojujte si čokoládu s akné. Je to velký mýtus a nic takového při pojídání pravé čokolády nehrozí. Jestliže vám vyraší vyrážka či akné na obličeji, přiklánějte se k nekvalitní čokoládě plné cukru a mléka. Pravé kakao má navíc nezastupitelné místo v dermatologii díky svým četným výhodám pro pokožku a její hydrataci.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Kvalitní čokoláda pro zdraví. Proč si kousek sladkosti denně dopřávat?