Každý člověk reaguje na zdravý jídelníček jinak, tvrdí studie

„Měl bys jíst zdravěji. Investuj svůj čas do přípravy zdravého jídelníčku. Dám ti číslo na odborníka – ten ti pomůže zdravý jídelníček sestavit.“ Je vám některá z vět povědomá? Máte pocit, že už vám ji někdy někdo řekl? Možná jste to byli vy sami, možná to bylo vaše okolí, co vyřklo některou ze zmíněných vět, na základě kterých jste se pak rozhodli dát zdravému jídelníčku šanci. Jenže při pojídání zdravých potravin jste zjistili, že vaše tělo stagnuje nebo že vám to ani nechutná. Rázem jste se však stali terčem posměchu, na což jste bohužel nevěděli, jak zareagovat. Nyní se však už osočit můžete. Studie totiž prokázaly, že každý člověk na zdravé stravování reaguje jinak.

Zdravý jídelníčk a zdravé stravování obecně – to je aktuálně téma, které zajímá nejednoho člověka. Lidé už mají po krk nezdravého rychlého občerstvení a snaží se jíst krapet zdravěji. Jenže ne každý člověk se setká s úspěchem. Mnohým zdravé stravování nemusí vyhovovat. Jak již bylo zmíněno, je to naprosto přirozené. Vaše tělo zkrátka vyžaduje/potřebuje něco jiného.

Pro někoho zdravé, pro jiného škodlivé

Nedávné studie potvrdily, že zatímco u někoho se zdravý jídelníček setká s pochopením a úspěchem, u jiného může zdravé jídlo vyvolat spíše problémy. Každý člověk totiž reaguje na jídlo jinak. Reakce na jídlo se odvíjí například od hladiny hladu, od konzumace dalšího jídla po hlavním chodu nebo od váhového přírůstku, respektive úbytku.

Genetika nehraje roli

Možná si říkáte, že vaše reakce na zdravý jídelníček se odvíjí od genetických dispozic. Jenže v tomto případě to nemůžete na genetiku svést, ta nehraje prakticky žádnou roli. Spíše má vliv na reakci na jídlo spánek, četnost cvičení a pohybu obecně, taktéž rozmanitost střevního mikrobiomu.

Studie změní výživové poradenství od základů

Nedávné studie, o kterých je tady nyní řeč, budou podle odborníků stát za obrovskou změnou ve výživovém poradenství. Výživové poradenství je nyní postavené na obecných zásadách, které jsou pro všechny klienty stejné. Díky studii se však ví, že ke každému člověku se musí přistupovat trochu jinak a že se jeho jídelníček musí stanovovat na základě zcela jiných hodnot a atribut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.