Proč jsou potřebné omega-3 mastné kyseliny a kde je najdeme
Aby tělo správně fungovalo, musíme mu dodávat minerály, vitaminy a další tělu potřebné a prospěšné látky. Mezi vitaminy a minerály bychom také našli látky zvané omega-3 mastné kyseliny. Kde se ukrývají a jsou opravdu potřebné?
Co jsou omega-3 mastné kyseliny
Pokud mluvíme o omega-3 mastných kyselinách, mluvíme o esenciálních látkách, které tělo potřebuje, bohužel si je nedokáže vyrobit samo. Jsou ale velice důležité pro zdraví našeho mozku a srdce, proto bychom se je měli snažit do těla dodávat. Jenže kde je najdeme?
Kde je najdeme?
Samozřejmě je můžete najít v různých doplňcích stravy, jako je tomu v případě vitaminů a minerálů. Dokonce je však můžete doplnit do těla potravinami. Doplňte proto svůj jídelníček především tučné ryby, mořské plody nebo o chia semínka a vlašské ořechy, kde se omega-3 mastných kyselin nachází celá řada.
Jak je dělíme
Již několikrát zmiňované esenciální mastné kyseliny se rozdělují do tří kategorií, a to na EPA, DHA a ALA. Zatímco EPA kyseliny se nachází především v tučných rybách a mořských plodech, kyseliny ALA najdete ve zmiňovaných semínkách nebo v vlašském ořechu.
Co umí
- Pro zdraví plic
- Proti bolestem a zánětům
- Pro zdraví očí
- Proti rakovině
- Pro zdraví ledvin
- Proti cukrovce
- Pro zdraví jater
Není sporu o tom, že omega-3 mastné kyseliny opravdu prospívají člověku. Za vypíchnutí stojí především to, že jsou prevencí rakoviny. Bylo prokázané, že snižují riziko vzniku rakoviny především tlustého střeva a prostaty, také snižují riziko vzniku rakoviny prsu.
V současné době koronavirové se také ocení, že omega-3 mastné kyseliny prospívají i našim plicím. Zabraňují zánětům, kterými často trpí pacienti s cystickou fibrózou. Také pomáhají astmatikům, dokonce chrání kuřáky před chronickou obstrukční plicní nemocí, která je pro ně nebezpečím.
Velkým rizikem v dnešní době je taktéž syndrom suchého oka, který trápí prakticky každého, kdo neustále pracuje za počítačem. Riziko jeho vzniku i jeho léčbu mohou však zmírnit omega-3 mastné kyseliny, které mimo jiné zabraňují vzniku zeleného zákalu