Víte, že petržel blahodárně působí na naše zdraví?

Jakou zeleninu na své zahrádce pěstujete? Pravděpodobně se mezi mrkví, cibulí a česnekem také nachází petržel. Jedná se o zeleninu, ze které se využívají prakticky veškeré její části. Zatímco některá část putuje do polévky, jiná je krásnou ozdobou jídla. Ostatně o petrželi se říká, že je z celosvětového hlediska nejpopulárnější ozdobou řady pokrmů. Ať už milujete z této kořenové zeleniny jakoukoli její část, pamatujte na to, že konzumací petržele prospíváte svému zdraví. Petržel totiž patří k druhům zeleniny, které blahodárně působí na zdraví člověka. 

Petržel je zdrojem draslíku

Petržel se hravě zakomponuje do české kuchyně. Nemusíte tedy vymýšlet způsoby, jak zeleninu zkonzumujete. Patří nejen do polévek, ale také do řady českých omáček. Je také součástí zahraničních pokrmů, které třeba vedou i u vás doma. Ať už se rozhodnete konzumovat petržel v jakékoli podobě, v každém případě tím prospějete svému zdraví. Petržel totiž obsahuje draslík. Kromě toho je však zdrojem i vlákniny a obsahuje karotenová barviva. Mezi obsaženými látkami v draslíku najdeme také vápník, fosfor, kyselinu listovou nebo vitamin C či betakaroten. 

Kromě zmíněných látek obsahuje petržel také vysokou dávku chlorofylu, který dokáže krev vyčistit. Umí také vytvářet červené krvinky, které pomáhají zlepšovat formování buněčných tripeptidů. Pokud máte ve svém těle vyšší dávku tripeptidů, tělo se lépe detoxikuje a efektivněji se hojí rány. 

Veškeré obsažené látky v petrželi vedou k jedinému, a sice ke zlepšení okysličení buněk. Pokud je okysličení buněk zvýšené, dochází ke zvýšené buněčné energii. A to následně vede ke zvýšené schopnosti léčebných mechanismů. 

Jelikož patří petržel k dlouho uctívaným druhům zeleniny, pozastavme se na malý okamžik nad jejími zdravotními účinky. Už i staří Řekové věděli, proč mají právě petržel podávat sportovním vítězům. 

Pro redukci tělesného pachu i lepší zažívání

Petržel je zeleninou, která působí opravdu blahodárně na zdraví. O tom není pochyb ani sporu. Pokud bychom však měli být konkrétnější, vypíchli bychom pár věcí. Například, že petržel dokáže redukovat tělesný pach. Umí to díky množství zmiňovaného chlorofylu, který tělesný pach i dech zlepšuje. Chlorofyl má schopnost zastavit množení bakterií, které jsou za zápach zodpovědné. Pokud se navíc zkombinuje paradoxně s česnekem nebo cibulí, dojde ke zmenšení odéru skrze tělo. 

Kromě redukování tělesného pachu umí doslova zázraky s trávením. Trávení dostává dennodenně pořádně zabrat. Ulevte mu tím, že zařadíte do jídelníčku petržel. Petržel díky obsaženým přírodním kyselinám a chlorofylu zvyšuje střevní mikroflóru. Navíc pomáhá neutralizovat plyny či nafouknutá břicha. 

Pro silný imunitní systém

Každý člověk by se měl pyšnit jednou věcí, a sice silným imunitním systémem. Pokud není imunitní systém silný jako rytířské brnění, může vás napadnout jakékoli nachlazení nebo kterákoli nemoc. Snažte se proto svou imunitu zpevnit především vitaminem C, o kterém se ví, že posiluje imunitní systém nejefektivněji. Myslete však také na to, že se vitamin C nenachází jenom v citrusech. Daleko více vitaminu C najdete například v petrželi. Zde se najde třikrát víc vitaminu C než například v oranžovém a chutném pomeranči. 

Protizánětlivá zelenina

Petržel má kromě jiného i protizánětlivé účinky. K zánětům v těle dochází naprosto běžně. Jedná se však o nebezpečné zdravotní problémy, kterým by se mělo předcházet. Prevencí zánětů je zmiňovaná petržel, která sníží jejich výskyt či pravděpodobnost jejich vzniku. Zabraňuje zejména bronchitidě i zánětům močových cest, což je problém sužující především ženy. 

Když jsme zmínili ženy, v těhotenství si na petržel musí dávat pozor. I když je petržel zdravá, má své stinné stránky jako prakticky všechno na světě. Petržel podporuje kontrakce dělohy při porodu, proto se jí v těhotenství raději vyvarujte. Vyhnete se tím komplikacím při porodu, o které žádná žena v očekávání opravdu nestojí. 

Pro zdravé oči

Za zmínku stojí ještě jeden blahodárný účinek petržele na zdraví očí. Máme na mysli především schopnost posílit lidský zrak. Naše oči jsou zejména v současné době počítačové a internetové denně zatěžovány. Měli bychom se proto snažit o jejich podporu. Když však zařadíte do jídelníčku petržel, zrak vám za to poděkuje. Petržel totiž obsahuje látky, jako je lutein a zaxantin. A to jsou látky podporující právě zrak člověka. 

Co dalšího petržel umí?

  • Je to silný antioxidant.
  • Zlepšuje funkci ledvin. 
  • Čistí krev.
  • Vytváří nové krvinky. 
  • Redukuje astma i alergie. 
  • Proti celulitidě a špatnému krevnému oběhu. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.