Alternativy bílého cukru: pětice, která ho dokonale nahradí
V českých domácnostech se již tradičně používá klasický bílý cukr. Byla by však škoda jej alespoň čas od času nenahradit některým z přírodních sladidel. Nejenže jsou obecně zdravější, ale v mnoha případech i chutnější a voňavější. Ovšem jaké existují alternativy bílého cukru?
Glukóza
Nejznámějším zdrojem glukózy jsou hrozny, najdeme ji však kupříkladu i v medu. Toto čistě přírodní sladidlo lze pořídit především jako jemně mletý prášek. Protože je rychlým zdrojem energie, používá se především ve sportovních nápojích.
Javorový sirup
Popularita javorového sirupu roste a dnes je možné ho zakoupit i v běžných supermarketech. Získává se ze z mízy javoru cukrového. Toto chutné přírodní sladidlo je skvělé zejména na zmrzlinu, pečená jablka, do ovesných kaší a k dozdobení různých dezertů.
Melasa
Melasa je vedlejší produkt, který vzniká při výrobě cukru. Může být světlejší (s jemnější chutí) nebo černá (výraznější). Používá se mimo jiné do pečiva, kde zlepšuje jeho chuť i trvanlivost. Alternativou je rovněž takzvaný melasový cukr, který je oblíbený zejména v ovocných koláčích.
Zlatý sirup
Zlatý sirup vzniká pročištěním melasy. Jeho název je odvozen od krásného zlatavého zbarvení. Dlouho tradici má ve Velké Británii, kde je součástí nejednoho sladkého pokrmu. Je pro něj charakteristická lahodná sladká chuť a příjemná vůně.
Kukuřičný sirup
K dostání je především v prodejnách zdravé výživy. Je vedlejším produktem při výrobě kukuřičné mouky. Jeho použití v kuchyni je rozmanité, vyzkoušet jej lze například na palačinky, do ovesných a jiných obilných kaší či k dozdobení zmrzlinových pohárů.
Další alternativy bílého cukru:
- med
- stévie
- čekankový sirup
FOTO: Pixabay
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT