Antioxidanty – co to je? Aneb poznejte své tělo lépe

S pojmem antioxidant se setkáváme na obalech potravin, nápojů i kosmetiky. Často slouží jako reklamní nálepka. Přesto řada z nás neví, co jsou vlastně antioxidanty zač. Antioxidanty – co to je, kde se vzaly, jaká je jejich funkce a proč se s nimi setkáváme na každém kroku?

Když se řekne antioxidant

Antioxidanty – co to je? Pojem antioxidant je poměrně starý. Vznikl jako označení pro látky schopné předcházet oxidaci v potravinářské produkci i jinde. Dnes je jejich definice poněkud širší. Za antioxidant považujeme látky schopné zneškodňovat reaktivní molekuly různého původu, včetně těch, které vznikají během buněčného metabolismu. V potravinách, tak plní i nadále svou původní funkci, ale zatímco dříve se jimi producenti příliš nechlubily, dnes jsou na potravinových obalech antioxidanty často velebeny jako složky zázračných účinků.

Antioxidanty v potravinách

Nejčastějším důvodem pro přidání těchto látek do potravinářských výrobků je předcházení oxidaci tuků. Během tohoto procesu ztrácí potraviny své klíčové vlastnosti jako je chuť, aroma a většinou utrpí také jejich vzhled. Přirozené i přidané antioxidanty proces zpomalují často tak, že se přednostně sami oxidují a potravinu tak chrání.  Stejnou funkci plní antioxidanty také v kosmetice, zejména v krémech obsahujících tuky.

Některé antioxidanty se v potravinách vyskytují přirozeně, jiné se do nich přidávají během výroby. Mezi přidanými antioxidačními činidly najdeme přírodní i syntetické látky, přičemž v současnosti jsou obvykle upřednostňovány látky z první skupiny. Za druhou skupinu uveďme například butylhydroxyanisol a butylhydroxytoluen, což jsou syntetické antioxidanty, které naleznete v potravinách také pod označením E320 a E321. Od použití některých dráždivých a jinak rizikových antioxidantů se ustupuje, jiné jako například oxid siřičitý (E220) se nahrazují nesnadno, přestože nemají dobrý profil.

Vnitřní boj organismů

V lidském těle i v organismech zvířat, hub a rostlin probíhá bezpočet chemických reakcí. Během nich buňky přeměňují zástup různých molekul, aby z nich získaly energii a látky nezbytné pro správnou funkci buněk i organismu jako celku. Během toho přirozeně vzniká vedle užitečných látek také řada vedlejších produktů, z nichž některé jsou nestabilní a pro tělo představují hrozbu. Mohou to být například hojně diskutované volné radikály.

Tělo má vlastní mechanismy, jak se těchto látek zbavit. K tomu, aby fungovaly je třeba aby získávalo všechny potřebné suroviny, z nichž většina je obsažena v naší stravě. Proti reaktivním látkám bojuje svými enzymy i látkami ze skupiny antioxidantů. Některé z nich si umí vytvořit samo, jiné obvykle přijímá z pestré stravy, případně z nápojů a potravinových doplňků.

Vitaminy

Mezi antioxidanty naleznete látky různé povahy. Je potvrzena antioxidační aktivita vitamínů. Zřejmě nejznámějším z nich je ve vodě rozpustný vitamin C, který přijímáme například v ovoci a zelenině. Vedle toho jej často nevědomky konzumujeme také v sušenkách a uzeninách, kam se přidává během výroby. Tento přidaný vitamín je obvykle syntetického původu, nicméně jeho vlastnosti jsou totožné s vlastnostmi vitaminu přírodního.

Oxidaci tuků v potravinách brání tokoferoly. I tyto látky jsou nezbytnou složkou naší stravy. Je to poměrně široká skupina látek, které označujeme jako vitamin E. Vedle něho se v tucích rozpouští i retinol (vitamin A) a jemu příbuzné karotenoidy. I tyto látky mají díky své struktuře antioxidační vlastnosti.

Základna pro enzymy

Tělo si pro svou obranu vytváří enzymy, které dokáží nebezpečné reaktivní sloučeniny zneškodnit. Aby tyto enzymy mohly vznikat, potřebuje k tomu získávat stavební látky z okolí. Jsou mezi nimi i některé minerály. Třeba selen. Ten je součástí enzymu glutathion peroxidázy, který pomáhá tělu vyrovnat se s reaktivními produkty vlastního metabolismu. Antioxidační vlastnosti má však selen i sám o sobě a podobně jsou na tom i jiné stopové prvky, třeba zinek a měď.

Příliš mnoho antioxidantů

Mnohé o funkci antioxidantů v těle již víme. Známe některé mechanismy jejich působení, řadu z nich umíme uměle vytvořit a také víme, že přestože jsou pro nás tyto látky velmi důležité, není radno to s nimi přehánět. I nadměrná konzumace vitaminů může mít na náš organismus neblahý dopad. A to bez ohledu na fakt, že se jedná o přirozené látky pocházející z přírodních zdrojů.

Ve snaze porozumět složitým chemickým mechanismům v našem těle probíhá intenzivní výzkum, přesto jsou antioxidanty stále poněkud tajemnou skupinou látek. Ta je často předmětem ožehavých diskuzí, které se točí zejména kolem optimální skladby jídelníčku. Napříč všem reklamním poutačům, však zůstává stále otázkou, jak významně ovlivní naše zdraví konzumace na antioxidanty bohatých potravin.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Tipy, jak na jarní detox. Ulevte svému tělu

Borůvky nejsou jen do knedlíků. Posilují imunitu a zpomalují stárnutí mozku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *