Borůvky nejsou jen do knedlíků. Posilují imunitu a zpomalují stárnutí mozku

Hitem mnoha domácností jsou borůvkové knedlíky nebo koláče. Borůvky však nejsou jen ozdobou sladkých jídel, jsou totiž doslova hotovým pokladem z lesa nebo zahrádky. Ne nadarmo jsou považovány za superpotravinu.

A které vybrat? Složením se lesní od zahradních příliš neliší, oba druhy obsahují velké množství vitamínů a minerálů, jsou bohaté na antioxidanty. Jsou lékem pro různé neduhy, ale umí hlavně zpomalit stárnutí mozkových buněk, regulovat vysoký krevní tlak a pro cukrovkáře jsou doslova požehnáním. Tím výčet zázraků nekončí, malé bobule jsou totiž doslova nadité zdravím!

Plné vitamínů a antioxidantů

Víte, že v jedné porci borůvek (cca 150 g) je třetina denní dávky vitamínu C a K? Kromě toho toto bobulovité ovoce obsahuje vitamíny řady B, provitamín A a obrovské množství minerálů, mimo jiné draslík, hořčík, železo, fosfor, síru a mnoho dalších, které přispívají k posílení imunity.

Borůvky se však pyšní také dávkou antioxidantů, které zachycují volné radikály a jsou tak účinným prostředkem proti rakovinnému bujení. Obsažené antioxidanty současně chrání mozkové buňky a zpomalují tak jejich stárnutí. Podle různých studií lze dokonce pravidelnou konzumací borůvek (asi 50 gramů denně) snížit krevní tlak o několik procent, měli by je proto preventivně užívat obézní nebo lidé s kardiovaskulárními chorobami.

Lékem pro nemocné i zdravé

Upravení krevního tlaku vede totiž ke snížení rizika infarktu myokardu a snížení pravděpodobnosti dalších srdečních chorob. Vyhýbat by se jim však neměl nikdo, borůvky totiž také posilují obrazovkami unavené oči a pomáhají s regenerací oční sítnice. Dokonce pravidelným zobáním těchto bobulí můžete předcházet vzniku šerosleposti.

Vidíte špatně při řízení ve tmě? I tyto projevy šerosleposti dokáží borůvky zmírnit. Zázračné bobule jsou lékem také při zácpě nebo průjmu, dětem proto v případě potíží namísto léků dejte raději při průjmech sušené plody, na zácpu naopak hrst čerstvých s jogurtem.

Pomáhá také čerstvá borůvková šťáva

Balzámem pro střeva je čerstvé borůvkové smoothie, ale také vymačkaná šťáva. Ta pomáhá nejen při kašli, ale také při pocitech na zvracení, je vhodná pro dezinfekci střev vzhledem k množství obsažených tříslovin. Pravidelné pití borůvkové šťávy má blahodárný účinek na činnost mozku a jeho fungování, při zkoumání se prokázal vliv borůvek na posílení paměti.

Trápení s infekcemi močového měchýře a močových cest? I zde je řešením borůvková šťáva, která má antibiotické účinky a obsahuje adheziva zamezující přichycení bakterií na stěnách trubice. A jak konzumovat? Borůvky nemusíte konzumovat pouze čerstvé, můžete si je zamrazit do zásoby, zavařit jako kompot nebo borůvky vylisovat a připravit koncentrovaný sirup pro použití v zimním období.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Deset nejzdravějších superpotravin, kterými potěšíte své zdraví

Tipy, jak posílit svůj imunitní systém

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *