Je laktóza zdraví škodlivá či nikoliv?
Laktóza neboli mléčný cukr je často diskutované téma v oblastí zdraví, diet a zdravého životního stylu. Mnoho lidí trpí intolerancí na laktózu, mnoho lidí se jí vyhýbá záměrně z obavy zažívacích problémů, křečí či strachu z narušení své diety. Jak je laktóza tělu škodlivá a měli bychom ji vyřadit ze svého jídelníčku?
Je laktóza škodlivá?
Intolerance na mléčný cukr bývá vrozená, častokrát jsou ale také případy, kdy se intolerance projeví až v pozdějším věku. Jaký je spouštěč intolerance není zřejmé. Nesnášenlivost laktózy je způsobena nedostatkem trávicích enzymů laktázy vyskytujících se v tenkém střevě. Projevy jsou nejčastěji zažívací problémy (nadýmání, průjem, křeče, bolesti břicha). Je důležité nezaměňovat intoleranci a mléčný cukr s alergií na mléko, při alergii je důležité se mléčným výrobkům zcela vyhnout.
Laktózu najdeme v mléčných výrobcích, které obsahují kvalitní bílkoviny, ale také vitamíny a minerály, které jsou velkým přínosem pro náš organismus. Je vhodné tedy vyřadit veškeré mléčné výrobky na úkor přijímaných vitamínů, minerálů a dalších makroživin?
Co zhoršuje vstřebávání mléčného cukru?
– Věk (s postupným stárnutím se laktóza vstřebává obtížněji)
– Alkohol (při pravidelném požívání ve velkém množství)
– Léky
– Nedostatek pohybu
– Kyselina šťavelová
– Stres
– Vysoké množství bílkovin
Na trhu se objevuje stále více mléčných výrobků minimálním množstvím laktózy, často bezlaktózové, které můžeme využít při problémech s mléčným cukrem. Další variantou jsou probiotika (živé organismy ve střevech, které pomáhají s trávením) nebo suplementace laktázy, která doplní nedostatek trávicích enzymů laktázy.
A jsou také nějaké benefity konzumace laktózy neboli mléčného cukru?
Pozitiva mléčného cukru
– Nulový obsah fruktózy
– Kvalitní zdroj sacharidů
– Prebiotika (tělu prospěšné bakterie)
– Přírodní zdroj cukru
Závěrem je třeba dodat, že každý jsme individuální a na každého bude mít příjem mléčného cukru jiný dopad. Je důležité vnímat své tělo a podle reakcí přijímat laktózu. Není jednotné doporučené denní množství mléčného cukru, každému bude vyhovovat jiné množství v rozdílných časech konzumace.
FOTO: Pixabay
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT