Pohanka a zdraví: 5 důvodů, proč změnit názor na tuto superpotravinu
1. Superpotravina proti zánětům i cholesterolu
Tou popelkou je pohanka. Plodina, kterou konzumovaly naše babičky. Naše generace ji pak upozadila, ale zcela neprávem. Pohanka zdraví totiž dokáže nejen upevnit, ale přímo kladně ovlivnit. Například její vysoký obsah rutinu má prokazatelné protizánětlivé a protirakovinné účinky. Dokáže se postarat například o snížení cholesterolu, nebo zpomalit stárnutí organismu. Tento důležitý antioxidant zvyšuje pružnost cév a umí dokonce posílit jejich stěny.
2. Ochrana cév i zmírnění menstruace
Pohanka tak skvěle chrání cévy proti popraskání. Skromná plodina se tak zaslouží o to, aby se zlepšil stav našich křečových žil, nebo abychom zabránili častému krvácení z dásní či z nosu. Trápí vás příliš silná menstruace? I zde rutin z pohanky pomáhá. Dokáže ji oddálit, nebo dokonce zkrátí dobu již probíhající menstruace. To vše dokáže obyčejná pohanka. Účinky na zdraví ale tímto zdaleka nekončí!
3. Vysoký podíl bílkovin a vlákniny
Ptáte se, jak dále nám pohanka zdraví pomůže upevnit? Z výživového hlediska se setkáváme s velmi kvalitní plodinou. Obsahuje totiž více než deset procent kvalitních bílkovin. To je téměř stejné množství, jaké obsahuje oves. Kromě člověku prospěšných aminokyselin se pohanka vyznačuje také vysokým obsahem vlákniny. Právě vláknina dokáže fungovat jako živina pro příznivé bakterie střevní mikroflóry. Dalo by se říci, že tak přímo ovlivňuje naši obranyschopnost.
4. Je libo vitamíny a stopové prvky?
O tom, že je pohanka zdravá, nemůže být pochyb. A to jsme ještě její „krásu“ neprozkoumali ze všech stran. Co se týče obsahu vitamínů a stopových prvků, které v těle fungují jako antioxidanty, ani zde nebude pohanka stát v koutě. Nejvíce vyniká v obsahu vitamínů skupiny B, kde jsou zastoupeny především vitamíny B1, B2 a B3. Kromě béček ale v sobě pohanka ukrývá také vitamín E a C. Správnou funkci organismu pomáhají nastavit také stopové prvky jako je měď, zinek, selen a mangan. Pohanka zdraví upevňuje a podporuje přirozenou funkci obranyschopnosti.
5. Lahodné obměny, které si zamilujete
Pořád se vám zdá, že pohanka zdraví zlepšuje, ale k její konzumaci vás to příliš neláká? Možná jste jen dosud neměli po ruce ty správné recepty na její přípravu. Nejprve si pohanku namočte přes noc ve vodě. Tu si ráno slijte a plodinu přimíchejte například k oblíbenému jogurtu. Vydatná snídaně, která vás naplní energií na celý den, je připravená! Nebo si raději přejete pohankový oběd? Co byste řekli zapečené pohance se zeleninou nebo s masem? Tahle plodina může být výtečná, stačí jen zvolit úpravu, která vám vyhovuje.
Přejete si udělat něco pro své zdraví? Dopřejte si pravidelně pokrmy z pohanky. Nejvíce rutinu obsahuje nať – proto se doporučuje pravidelně pít také pohankový čaj. Do něj si můžete přidat také pomerančovou kůru nebo mátu, aby měl čaj lepší chuť. Dáte si šálek denně a přirozeným způsobem doplňujete tělu nezbytné látky. Tak na zdraví!
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Psyllium: Vláknina, za kterou vám střeva poděkují
Datle a zdraví: Jak pomáhají při sportu, učení a s trávením?