Psyllium: Vláknina, za kterou vám střeva poděkují

Při nedostatku vlákniny na sebe zažívací potíže nenechají dlouho čekat. A všichni velice dobře víme, jak dokážou podobné zdravotní neduhy potrápit. Účinnou prevencí je zajistit tělu pravidelný přísun vlákniny. Jednou ze zajímavých možností je vsadit na její čistě přírodní zdroj: psyllium.

Seznamte se: Jitrocel indický

Psyllium se získává z jitrocele indického. Jedná se o poměrně nenápadnou rostlinku nízkého vzrůstu, která neupře svůj příbuzenský vztah s nám známějším jitrocelem kopinatým.

Samotné jméno napovídá, že roste zejména na asijském kontinentu. Ačkoliv ve volné přírodě na ni lze narazit i v prosluněné jižní Evropě. Právě na lokalitách s příznivým klimatem a dostatkem slunečního svitu se jí totiž daří nejlépe.

Semena jitrocele ukrývají poklad

Rostlinu je v přírodě pro její nepříliš výrazný vzhled sice snadné přehlédnout, přesto však poutá celosvětovou pozornost. Důvodem je právě obsažená vláknina, jejímž zdrojem jsou obaly semen neboli takzvané osemení jitrocele.

Aby bylo možné vlákninu z rostliny použít, je nejdříve zapotřebí ji upravit. Prvním krokem je sklizeň semen a jejich usušení. Poté se ze sušených semen oddělí slupky (osemení). Pečlivě se zbaví nečistot a posléze se podrtí nebo pomelou na prášek. A v této podobě je již psyllium známé koncovým uživatelům.

Co se s psylliem po požití děje?

Většinou se doporučuje doporučenou dávku psyllia rozmíchat ve sklenici vody a ihned vypít. Má to svůj důvod. Během krátké doby totiž začne vláknina bobtnat, respektive nabývat na objemu. Vzniká slizovitý gel.

Sice to zní poněkud nevábně, ale účinky psyllia za to rozhodně stojí. Co všechno dokáže? Zde je výčet těch hlavních zdravotních benefitů:

  • podporuje správnou peristaltiku střev
  • působí proti nepříjemnému nadýmání
  • má jedinečnou schopnost na sebe vázat různé toxické a jiné nežádoucí látky
  • je prevencí proti hemeroidům
  • snižuje pocit hladu
  • zlepšuje metabolismus tuků
  • napomáhá vstřebávání důležitých látek z potravy

Není divu, že je jitrocel zároveň oblíbeným doplňkem při redukčních dietách a detoxikačních kúrách.

FOTO: Pixabay

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Kustovnice čínská či plody goji: Jak prospívají zdraví?

Játra – nejen významní nositelé železa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *