Černý bez: Připravit si z něj lze hlavní jídlo i životabudič
Staré lidové pořekadlo říká: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Víte ale, jak černý bez uchovat, a co si z něj vše vůbec můžete připravit? Poradíme vám 4 tipy.
Sušený květ
Jakmile se jaro ujme své vlády, při procházce v přírodě si natrhejte rozkvetlé květy černého bezu. Jejich omamná vůně plná pylu vás nenechá na pochybách, že se bude jednat o skutečně výbornou bylinku. Sušit květy můžete zcela obyčejně – například na balkóně na sušáku na prádlo. Říká se, že největší sílu mají květy sbírané za slunečného dne, v poledne.
Kosmatice vám zachutnají
Že jste toto slovo ještě neslyšeli? Nevadí. Až bude bez v plném květu, připravte si jídlo, které znaly spíše naše prababičky. Kosmatice jsou osmažené květy bezu, které jste před tím namočili v hustém těstíčku z vajíčka a mouky. Jako přílohu si dejte třeba brambory. Nakonec řízek osolte a dejte si výbornou jarní dobrotu. Překvapeni jeho výbornou chutí budou i zarytí odmítači vegetariánských pokrmů.
Bezová šťáva nesmí chybět
Bezové květy spolu s citrónem a cukrem vám vytvoří nezaměnitelnou šťávu. Tu nejvíce oceníte v horkých letních dnech, kdy si z ní připravíte osvěžující limonádu. Je libo kostka ledu? Nebo snad měsíček citrónu na okrasu? Bude to výborné!
To nejlepší nakonec
Myslíte si, že po odkvětu už z bezu nic nepřichystáte? Chyba lávky! Legrace začne ve chvíli, kdy se bude blížit konec srpna. Květy bezu se proměnily v sytě černé kuličky. Natrhejte si jich dostatečné množství a uvařte je v hrnci. Přidejte rum jako konzervant, cukr, trochu kávy a dejte se do výroby lahodného likéru. Ideální prevence chřipky po celý zbytek roku. Stačí malý panák denně, a máte po ruce vynikající životabudič.
Bez černý sbírejte vždy v místech, která nejsou poblíž frekventovaných silnic. Jaký tip zaujal vás?
FOTO: Pixabay
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT