Potraviny na vysoký cholesterol: Které vás problému zbaví?
Zvýšená hladina cholesterolu v krvi nijak nebolí. Přesto je velkým strašákem, který může působit značné zdravotní potíže. Nadbytečný cholesterol se usazuje v cévách a blokuje krevní oběh. Výsledkem tohoto procesu je tzv. arterioskleróza. Ta může následně vést k infarktu či mozkové příhodě. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny na cholesterol, které vás jeho nebezpečné vysoké hladiny zbaví.
Moderní medicína nabízí celou řadu léků vhodných k snížení úrovně cholesterolu v krvi. K udržení správné hladiny cholesterolu můžeme přispět ale i s pomocí vyvážené skladby jídelníčku. Jaké potraviny na cholesterol pomáhají snížit jeho hladinu?
Rybí maso a produkty
Zejména maso mořských ryb je cenným zdrojem zdravých tuků. Nenasycené tuky prospívají celému oběhovému systému a mají výrazný protizánětlivý efekt.
Při jejich pravidelné konzumaci se radikálně snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění. Navíc ryby obsahují dostatek kalcia, jódu a dalších látek podporujících činnost srdce. Ne nadarmo mají přímořské státy výrazně lepší statistiky srdečních chorob ve srovnání se zeměmi Střední Evropy.
Za nejzdravější rybí druh bývá považován losos. Oproti rybám z teplých moři má losos větší podíl Omega-3 mastných kyselin, které jsou nejvíce prospěšné lidskému organismu. Ryby jsou též významným zdrojem vitamínů D. Jejich konzumace je tak vhodná v zimním a podzimním období, kdy máme nedostatek slunečního svitu.
Olivový a lněný olej
Tuk už dávno není považován za něco špatného. Prospěšné tuky v rostlinných olejích jsou toho důkazem. Na rozdíl od těch živočišných obsahují celou řadu mono i polynenasycených složek, které lidský organismus nutně potřebuje. Kromě snížení hladiny cholesterolu působí i proti chronickým zánětům.
Příjem takových tuků je v průměrném jídelníčku českého občana stále nedostatečný, což je dáno skladbou naší kuchyně. Zvýšená konzumace těchto potravin je tak v zájmu každého, kdo se snaží o zlepšení svého zdravotního stavu.
Nejcennější látky z těchto olejů trpí tepelnou úpravou. Je tak vhodné jíst i studené olivy nebo používat lněné semínko například do salátů.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Vysoký cholesterol: Co za ním stojí a jaké zdravotní problémy způsobuje?
Máte vysoký cholesterol? Vsaďte na bylinky, které s problémem zatočí