Potraviny na vysoký cholesterol: Které vás problému zbaví?

Zvýšená hladina cholesterolu v krvi nijak nebolí. Přesto je velkým strašákem, který může působit značné zdravotní potíže. Nadbytečný cholesterol se usazuje v cévách a blokuje krevní oběh. Výsledkem tohoto procesu je tzv. arterioskleróza. Ta může následně vést k infarktu či mozkové příhodě. Zařaďte do svého jídelníčku potraviny na cholesterol, které vás jeho nebezpečné vysoké hladiny zbaví.

Moderní medicína nabízí celou řadu léků vhodných k snížení úrovně cholesterolu v krvi. K udržení správné hladiny cholesterolu můžeme přispět ale i s pomocí vyvážené skladby jídelníčku. Jaké potraviny na cholesterol pomáhají snížit jeho hladinu?

Rybí maso a produkty

Zejména maso mořských ryb je cenným zdrojem zdravých tuků. Nenasycené tuky prospívají celému oběhovému systému a mají výrazný protizánětlivý efekt. 

Při jejich pravidelné konzumaci se radikálně snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění. Navíc ryby obsahují dostatek kalcia, jódu a dalších látek podporujících činnost srdce. Ne nadarmo mají přímořské státy výrazně lepší statistiky srdečních chorob ve srovnání se zeměmi Střední Evropy.

Za nejzdravější rybí druh bývá považován losos. Oproti rybám z teplých moři má losos větší podíl Omega-3 mastných kyselin, které jsou nejvíce prospěšné lidskému organismu. Ryby jsou též významným zdrojem vitamínů D. Jejich konzumace je tak vhodná v zimním a podzimním období, kdy máme nedostatek slunečního svitu.

Olivový a lněný olej

Tuk už dávno není považován za něco špatného. Prospěšné tuky v rostlinných olejích jsou toho důkazem. Na rozdíl od těch živočišných obsahují celou řadu mono i polynenasycených složek, které lidský organismus nutně potřebuje. Kromě snížení hladiny cholesterolu působí i proti chronickým zánětům.

Příjem takových tuků je v průměrném jídelníčku českého občana stále nedostatečný, což je dáno skladbou naší kuchyně. Zvýšená konzumace těchto potravin je tak v zájmu každého, kdo se snaží o zlepšení svého zdravotního stavu.

Nejcennější látky z těchto olejů trpí tepelnou úpravou. Je tak vhodné jíst i studené olivy nebo používat lněné semínko například do salátů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Vysoký cholesterol: Co za ním stojí a jaké zdravotní problémy způsobuje?

Máte vysoký cholesterol? Vsaďte na bylinky, které s problémem zatočí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.