Zázračné meruňky: zdraví ve znamení oranžové
Meruňky na knedlíky nebo do bublaniny! Nebo čerstvé. Jsou totiž plné provitamínu A, známého spíše jako betakaroten, vitamínů C a skupiny B, mimo jiné kyseliny listové a pantothenové, dalších karotenoidů, draslíku, železa, mědi a kobaltu. Tři meruňky denně prospívají zdraví, protože zajistí polovinu doporučené dávky zmíněného provitamínu A. Kromě toho tři kousky obsahují přes 2 g vlákniny, což zlepší nejen vaši imunitu, ale i peristaltiku střev, sníží cholesterol v krvi, doplní železo, a dokonce zpomalí stárnutí organismu. Navíc báječně chutnají a hodí se do letního salátu třeba v kombinaci s mrkví a jogurtem.
Radost pro vaše tělo
Oranžová znamená energii, u meruněk to platí dvojnásob. Jsou perfektní na svačinu, protože obsahují řadu vitamínů a vlákniny. Díky cukrům skvěle doplní potřebnou energii. Kromě toho jsou balzámem pro vaše trávení, ale jsou vhodné i v případě nechutenství. Stačí sníst 2 až 3 kousky před obědem a večeří, navrátí se vám nejen chuť k jídlu, ale také zklidní trávení a obnoví peristaltika. Vlivem antioxidantů se meruňky řadí mezi přírodní bojovníky s rakovinou, demencí nebo Alzheimerovou chorobou.
Čím častěji, tím lépe
Pravidelná konzumace meruněk působí preventivně proti vzniku vysokého tlaku. Současně mají pozitivní vliv na kůži a vlasy díky množství betakarotenu. Ostatní obsažené karotenoidy jsou výtečnými pomocníky při prevenci rakoviny plic a tlustého střeva, mají taktéž vliv na zrak a pomáhají při šerosleposti. Meruňky jsou vhodné také pro zevní použití. Přinášejí krásu díky velkému množství antioxidantů a zmiňovaného betakarotenu, čistí pleť a lze je přidat do obkladů nebo přírodních pleťových masek.
Sušené meruňky jako pamlsek prospívající zdraví
Jak jíst meruňky? V knedlících samozřejmě chutnají dobře, ale nejlepší jsou čerstvé. Čerstvé meruňky jsou skvělou svačinkou, ale lze je využít také ve studené kuchyni. Báječně chutná salát z jablek a meruněk s jogurtem či sýrem feta. Nebo můžete oživit meruňkami salát s uzenou krůtou a vlašskými ořechy. Velmi rozšířené jsou jako sušené ovoce. Nesířené jsou skvělé jako náhražka sladkostí, cukrovinek či sušenek. Navíc mají sušené mnohem větší podíl vlákniny, samozřejmě i cukru a kalorií. Sušené jsou vhodné jako prevence zácpy, postačí 4 kousky denně. Meruňky lze také podusit. Dušené mají více vlákniny, dušením se zvyšuje také množství draslíku. Dokonce tepelnou úpravou nedochází ani ke ztrátě betakarotenu, který je tolik potřebný nejen v letních měsících.
foto: pixabay
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT